ÇOCUKLARDA CİNSEL EĞİTİM NASIL OLMALIDIR?
Güncelleme tarihi: 14 Nis 2019
Biz yetişkinler için bile konuşulması güç olan cinsellik konusunu çocuklarla konuşmak zorunda mıyız? Cevabım elbette ki “evet”.

Ülkemizde çoğu ailede cinsellikle ilgili konuların konuşulması, soru sorulması ayıp ya da günahtır. Çocuk herhangi bir soru sorduğunda ya azarlanır ya da anne-baba bu soruyu nasıl cevaplayacaklarını bilemedikleri için konuyu kapatır. “Ben nereden geldim?”, “Nasıl oldum?”, "Benim neden pipim yok?”, “Erkeklerde çocuk doğurabilir mi?”, gibi sorularla karşılaşmayanımız yoktur sanırım. Çocuklarımızın artık leylek masallarına ya da üstün körü verilen cevaplara inanmadığını hepimiz biliyoruz. Doğru bilgiyi yaşına uygun bir şekilde, gerektiği kadar vermek sağlıklı nesiller yetiştirmenin en önemli yollarından biridir.
Peki ne yapılmalı? Nasıl eğitim verilmeli?
Öncelikle çocuklarımıza cinsel eğitim verirken çocuğun bilişsel gelişim düzeyi dikkate alınmalıdır. Çocuk sorduğu sorunun cevabını doğru, açıklayıcı ve anlayabileceği kadar almalıdır. Fazla bilgi vermek çocuğun aklını karıştıracağından faydalı olmayacaktır. Eğer yaşının üzerinde sorular sorduğunu düşünüyorsanız “şimdilik bu kadarını bilmen yeterli, daha fazlasını biraz büyüyünce konuşabiliriz” diye açıklayabilirsiniz.
Peki en uygun zaman ne zamandır?
Aslında en uygun zaman, çocuğun bu konuda soru sormaya başladığı zamandır. Ancak çocuklar 2 yaşından itibaren tuvalet eğitimiyle birlikte cinsel organlarının farkına varmaya başlarlar. Kendilerine dokunarak, bakarak, inceleyerek bedenlerini tanımaya çalışırlar. Bu dönemden itibaren yavaş yavaş cinsel eğitime başlanmalıdır.
“Benim çocuğum cinsellikle ilgili hiçbir şey sormuyor” diye sevinip bu konuda eğitime başlamayan ebeveynler için belirtmeliyim ki, çocuğunuzun soru sormasını beklememelisiniz. Çocuk soru sormuyor diye merak etmiyor anlamına gelmez. Tıpkı yemek yedirmek için acıktım demesini beklemediğiniz gibi bu konuda da soru sormasını beklememelisiniz.
Bunun için öğretilebilir anlar oluşturabilirsiniz. Mesela; banyo yaptırırken veya tuvalette ya da hamile bir tanıdığınızla karşılaştığınızda….
Genital bölgelerin gerçek isimleri, bu bölgelerin özel yerler olduğu ve kimseye gösterilmemesi gerektiği gibi konularda sohbet edebilirsiniz. Unutmayalım ki, cinsel eğitim vermek çocuğunuza mahremiyet kavramını öğretebilmenin, kötü yaklaşımlara karşı korumanın da en doğal yoludur.
Toplumun genelinde bu kadar cinsel sorun, hatta çarpıklık yaşanırken ve bu sorunların nedenini bugünde değil de çocuklukta aramak gerekirken, çocuklarımızın bugününe bakmamak büyük yanılgı olur. Onların sağlıklı ve mutlu yetişkinler olmasını istiyorsak şimdiden zihinlerindeki soruları gidermeye yardımcı olmalıyız. Gönül ister ki anaokullarından itibaren yaşlarına uygun cinsel eğitim alsınlar. Maalesef henüz ülkemizde bu sistem tam olarak gelişmediği için ebeveynlere çok iş düşüyor. Atacağınız her bilinçli adım çocuğunuzun sizinle olan ilişkilerini daha güvenli ve sağlıklı bir zemine taşıyarak, onların öz güvenini arttıracaktır.
1)Semerci B., Çocuklarımızla Cinsellşik Hakkında Nasıl Konuşalım?, Alfa Yayınları
2)Çelik Yanardağ Y., Çocuklar için Cinsel Eğitim Öyküleri, Net Çocuk
3)Mahfouz Barraj S., Kırmızı Çizgi, Erdem Çocuk